Menheerse werf opent de poorten

In de aanloop naar de Havendag Menheerse worden op de Menheerse Werf de laatste klussen uitgevoerd voor de opening van de cultuurhistorische attractie aan de haven van Middelharnis. Met de overname van Jachtwerf Peeman in februari 2018 kon vorig jaar de laatste fase van de ontwikkeling van de voormalige scheepstimmerwerf van het vissersdorp Middelharnis gestart worden. De overname zelf bleek een fikse uitdaging, maar dankzij financiering door de Rabobank Haringvliet en een garantstelling door de gemeente Goeree-Overflakkee is het uiteindelijk gelukt. Na een aanloop van meer dan vijf jaar is de hoofdmissie van de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, het behouden, restaureren en beleefbaar maken van de oude werf, bijna bereikt.

In september 2014 kocht de stichting, met hulp van betrokken lokale particulieren en de Stichting Sociale en Maatschappelijke Belangen, het eerste en meest historische deel van de werf. Sindsdien is er hard gewerkt om de twee rijksmonumenten op dat deel te restaureren en een herbestemming te geven. Daarnaast werkt de stichting aan een aantal deelprojecten waarmee het een cultuurhistorisch middelpunt aan het Haringvliet wordt: een bezoekerscentrum in het voormalige pekelpakhuis, een grote educatieve Visserijspeeltuin op de werf, een door lokale kunstenaars ontworpen publieksentree en een Visserijmonument aan de gevel van het pekelpakhuis. Ook de restauratiewerf voor varend erfgoed is straks het bezoeken waard: samen met de stichting Behoud Beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ wordt de laatst overgebleven en uit 1896 stammende beugsloep uit Middelharnis gerestaureerd en in opdracht van het RTM Museum in Ouddorp werkt de werf sinds vorig jaar aan de restauratie van het historische fiets- en voetgangersveer ‘Anna Jacoba’ uit 1932, dat na voltooiing ingezet wordt als zomerse pendelboot tussen de Havenkom en ’t Hoad.

Op 31 mei opent de Menheerse Werf officieel de poorten. Om de plannen van de werf tijdens de ontwikkeling al bij een breed publiek bekend te maken en om de band van het eiland met het Haringvliet te versterken, organiseerde de stichting sinds 2014 ook allerlei evenementen in Middelharnis, zoals de Sail4Care Regatta (dit jaar op 24 mei), de drukbezochte Menheerse Havendagen (van 2014 t/m 2017), het Europees Kampioenschap Steentje Keilen (misschien weer in oktober 2019…), diverse natuurvaartochten, de VisVrijMiBo’s op zomerse vrijdagen, diverse culinaire themaweekenden en muziek- en kleinkunstvoorstellingen op de werf. Vanaf medio juni zijn er Seafari’s naar de voordelta met de snelle RIB van de werf; onderweg zeehonden, strand, golven en informatie over de natuur.

Ook gaat de werf zeil- en motorboten verhuren, er kan overnacht worden in een prachtige B&B (Bed & Boat) in het oude Pekelpakhuisje, er zijn dit jaar diverse theater- en muziekvoorstellingen en bedrijven en particulieren kunnen bij de werf terecht voor allerlei evenementen en vaartochten op maat.

Tijdens deze editie van de Havendag Menheerse organiseert de St. Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis samen met Goed-Voor-Goed en Solaes een leuk en verrassend havenprogramma op de werf: een groot haventerras met Solaes, bijzondere werfambachten zoals houtbewerken, touwslagerij, klinken, zeilmaken, akoestische optredens, leuke activiteiten aan en op het water voor kinderen, The Sugar Fighters, expositie van kunstenares Els Hoonhout, modelboten, vaartochtjes en straattheater. Tijdens de Havendag Menheerse is de Menheerse Werf op vrijdag en zaterdag open van 10u tot middernacht.

De Menheerse Werf wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, door de gemeente Goeree-Overflakkee, door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, de Van Dijk Nijkamp Stichting, Stichting SABA, het Droomfonds Haringvliet, de Landschapstafel Haringvliet, Lions Club Goeree-Overflakkee, de samenwerkende serviceclubs van Goeree-Overflakkee en vele bedrijven en vrijwilligers.

Meer informatie op www.menheersewerf.nl